„Да формираме заедно света на бъдещето“

Виолин Янев, 73 СОУ Владислав Граматик, DSD изпит 2007 година

 Обучението ми по немски език беше превъзходно. Най-интересните неща съм научил в часовете по немски език. Преди всичко учителите по немски език влагаха голямо разнообразие в часовете. Ако бих могъл да избирам, бих заявил всички предмети на немски език.

DSD изпита означава за мен стрес и гняв, като всеки друг изпит. Но срещу това човек получава една диплома, която е почти универсална и призната навсякъде.

След дипломирането си продължих образованието си в Германия. Понеже бях DAAD-стипендиант, можех да осъществя контакти с всички говорещи немски език студенти – една от най-хубавите страни на следването ми.

Сега работя към BMW като специалист в развитието на софтуер и съм много щастлив. Отличното образование, немският език и DAAD-стипендията вече ми отваряха врати при търсене  на работа.

Германия за мен днес е осъществяване на моята мечта – да съм част от върха в технологичното развитие и заедно да формираме света на бъдещето. За съжаление нещо, което не мога да реализирам в моята родина.

Най-хубавото ми преживяване с немския език беше, когато използвах вместо думата неосъзнат, думата загубил съзнание. Моят партньор в разговора насмалко да загуби съзнание от смях.