Microsoft България

 73. СУ участва в Live@edu !

Услугата е широко разпространена сред образователните институции по целия свят. Сега тя е локализирана за България и 73. СУ „Владислав Граматик“ е едно от училищата, в което проектът се реализира с успех.

Live@edu е пакет от приложения – за персонален компютър, за мобилен телефон и Web базирани, който служи за съвместна работа и за създаване на онлайн общност, съществуваща и след завършване на учебното заведение, през целия живот на завършилите го.

Live@edu предлага собствено домейн име sou73.bg и дисково пространство. С този домейн училището има собствен уеб сайт и също служи за електронните пощенски кутии на учителите и учениците. С това училището получава собствена идентичност в Интернет.

Всички учители и учениците, които проявяват интерес, могат да получат Live ID.

Пакетът от приложения в Live@edu осигурява възможност за онлайн съвместна работа на учениците и учителите, електронна поща, инструменти и дисково пространство за съвместна работа онлайн, онлайн комуникация в реално време (чат), възможност за създаване блогове на учителите и учениците на училището в рамките на училищния сайт, създаване на онлайн социални групи и др.

Учениците запазват тези пощенски кутии до края на живота си и благодарение на регистрациите им в Live@edu могат да поддържат контакт по между си и с учителите дълго време след завършването.

Забележка: Използвани са материали и информация от tearcher.bg

Още за Live@edu

Приложенията в Live@edu са следните:

Електронна поща. Предоставя на потребителите 5GB пощенска кутия и прикачване на файлове с обем до 10MB за Windows Live Hotmail и 10GB пощенска кутия и прикачени файлове до 20MB за Outlook Live; достъп до електронната поща през пощенски клиент на персоналния компютър или мобилния телефон посредством POP3 или Outlook Connector; антивирусна и анти-SPAM защита; споделяне на календар, контакти и други папки с потребители по избор.

Съвместна работа онлайн (Online Collaboration)

Office Live Workspace

Microsoft Office Live Workspace е лично онлайн място за съхраняване, достъпване и споделяне на документи и файлове. Услугата не изисква инсталиране софтуер на компютъра. Записаните в Live Workspace файлове са защитени с индивидуална парола и продуктът е разширение на Microsoft Office. Услугата може да бъде достъпва от всякъде и премахва необходимостта от записване на файлове на USB флаш устройства и други носители. Предоставяния капацитет за съхранение на данни за всеки потребител е 500 MB. Всеки документ може да бъде не по-голям от 25 MB.

Windows Live SkyDrive

Услуга подобна на Live Workspace, но се отличава по това, че в Live SkyDrive може да бъдат създавани лични, споделени и публични папки. Максималният капацитет за съхранение на данни, предоставян на всеки потребител е 25GB. Документите, записани в Live SkyDrive може да бъдат достъпвани от всякъде и по всяко време.

Microsoft SharedView

Microsoft SharedView е продукт, с който един потребител може да споделя компютъра си до 15 други потребители, с които едновременно в реално време да редактират един документ.

Windows Live Spaces

Уеб базирана услуга, която предоставя възможност на студентите да създават виртуално пространство за групови проекти, клубове към учебното заведение, споделяне на индивидуалното дисково пространство с избрани потребители или превръщането му в публично достъпно, създаване на блогове и на групови дискусии.

Комуникация

Windows Live Messenger

Windows Live Messenger е програмата за чат на Майкрософт. Предоставя възможност за: групов чат с до 15 потребителя едновременно; търсене в онлайн енциклопедията на Майкрософт Encarta; споделяне чрез Sharing Folders на файлове, които са твърде големи за прикачване към електронно писмо и изпращане на SMS.

Windows Live Alerts

Услуга за изпращане на кратки съобщения – чрез SMS, електронна поща или програма за чат. Тези съобщения могат да бъдат вътрешни на учебното заведение, обща информация – новини, прогноза за времето, спортни резултати и мн. др. Възможно е създаване на къстомизирани съобщения до избрани потребители.

Мобилни услуги

Live@edu е достъпен през мобилен телефон. Windows Live Spaces, Hotmail и Messenger са достъпни през WAP. Възможно е електронни писма да бъдат получавани с e-mail клиент чрез POP3. Windows Live for Mobile позволява push e-mail на мобилните телефони Nokia и тези с Windows Mobile.

Създаване на групи в Windows Live

Windows Live притежава функция за създаване на групи – потребителите имат възможност посредством тези групи да комуникират и да работят съвместно онлайн. Може да бъде воден групов разговор/чат. Групите притежават календар, който може да бъде интегриран с индивидуалния календар в Windows Live.

Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.teacher.bg и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/