HP България

През 2009 г. 73 СУ „Владислав Граматик” спечели проект на HP за иновации в образованието.

През март 2009г. екип от ученици и преподаватели от 73. СУ кандидатстваха в международен конкурс на HP за финансиране на иновативни проекти в областта на средното и висшето образование. Учениците и техните учители се състезаваха със свои връстници от над 100 държави от региона Европа, Средния Изток и Африка.

Проектът, с който българските младежи впечатлиха международното жури, е на тема “Интерактивно образование по природни науки, математика и информатика”.
С гранта на стойност 100 хил. долара HP финансира изграждането на кабинет по интерактивно обучение в 73. СУ, както и обучение на екипа от ученици и преподaватели за работа по проекта. Кабинетът е оборудван с най-модерни хардуерни и софтуерни технологии за работа в интерактивна среда, включващи цялата нужна технологична НР инфраструктура и интерактивна дъска.

На 1 ноември 2009г., в Деня на народните будители, образователният министър Йорданка Фандъкова и генералният директор на НР България Ираван Хира обявиха новината.
Наред с това НР дава възможност на младежите да обменят опит с ученици от цял свят, като им осигурява посещение на предстоящата годишна конференция „HP Innovations in Education”.
Сертификатът за предоставеното финансиране бе връчен на г-жа Запрянова, директор на 73. СУ, от Ираван Хира, генерален директор на HP България, в присъствието на Йорданка Фандъкова, министър на образованието, младежта и науката и бивш директор на училището.
Горд и щастлив съм, че отново български ученици демонстрираха на международно ниво, че когато в образователната ни система се работи правилно, те са равностойни на своите връстници и на запад, и на изток,” коментира Ираван Хира, генерален директор на HP България.

BTV за събитието

NovaTV за събитието

От 22 до 24 февруари 2010 г. в  Сан Франсиско, Калифорния се проведе Международната среща на върха за Иновации в образованието. Повече от 120 преподаватели от 23 страни  присъстваха на срещата на върха.  Представителят на нашето училище и участник в тази международна среща бе г-жа МИМИ ВИДЕНОВА.

Всяко учебно заведение, спечелило проекта бе представено с постер на страницата на  конференцията: Българският проект с мото „Намери, изследвай, направи разлика” (“Find, research,  make a difference”)също бе  представен на съответния сайт.