2017-2018

Проект Еразъм+
„MAS(S)KE- Mit alles Sinnen Sprache und Kultur erleben”

Да изживееш с всички сетива език и култура“

Снимки от събитието


Ели Стефанова е една от една от дванадесетте „Дигитални посланици в час и в клас 2018“. Отличието беше спечелено в конкуренция с над 100 проекта на учители от цялата страна и е с награда посещение на най-голямото световно изложение за образователни технологии – Bett, което ще се проведе през януари 2019 г. в Лондон.


Участие в Международен фолклорен фестивал в Гърция на танцьори от група „Усмивки“ при народно читалище Димитър Динев с ръководители Ева Делинешева и Зоя Григорова. Благодарение на усиления им съвместен труд те завоюваха второ място и още много други  купи и награди.

Снимки от събитието


Проект MASSKE
73 СУ „Владислав Граматик“ участва в проекта MASSKE, разработен в рамките на програмата ЕРАЗЪМ. Партньорите на нашето училище са Escola Secundaria Felgeiras-Португалия и Berufskolleg Königstraße, Gelsenkirchen – Германия. Работен език на проекта е немски. В периода 8-15 април група ученици от 73 СУ бяха в град Фелгейраш – Португалия. Там, съвместно с немските и португалските партньори участваха в разнообразни мероприятия, свързани с темата „Музика“. Нашите ученици: Весела (11г), Екатерина и Ангелина (10б), Ясен и Кристиян (11в), се представиха на високо ниво.

Снимки


Във връзка с честването на 50. годишнина на 73. СУ на 28.03.2018г. се проведоха интерактивни уроци по различни природни науки на тема „Приложение на ИТ“. Присъстваха доц.Ангел Ангелов от ФМИ на СУ“СВ.Кл.Охридски“ и преподаватели от Лайципския университет.

Снимки от събитието


Във връзка с честването на 50. годишнина на 73. СУ на 22.03.2018г. от 12:30ч. в 216 каб. се проведе среща на учениците от гимназиален етап с представител на софтуерната компания Телелинк, на която се разгледаха въпроси свързани с кариерното развитие в ИТ сектора.

Снимки от събитието


Точно преди президентските избори в Посолството на Русия се състоя награждаването на победителката от България в конкурса за съчинение на тема : „Как виждам бъдещето на Русия: моите пожелания към Президента на Русия“. Това е ученичката от 11. клас от 73. СУ „Владислав Граматик“, нашата сънародничка Виктория Гетова.

Конкурсът, в който бяха представени 346 есета от 41 държави по целия свят, се проведе от Международния съвет на руските сънародници съвместно с Министерството на външните работи на Русия и Световния координационен съвет на руските сънародници.

Повече…

 


Успех на осмокласници на националния кръг на Международната     

 олимпиада по немски език на Гьоте институт

На състоялия се на 10.03.2018г. заключителен кръг на олимпиадата по немски език –ниво А2 ученици на 73 СУ се класираха на призови места. Победител стана Кали Георгиева от 8 в , която получи стипендия за участие в Международната олимпиада по немски език от 15 до 28 юли 2018 в гр.Фрайбург. На трето място се класира Моника Христова от 8 в, която получава безплатен курс в Гьоте институт.

Победителите бяха наградени от г-н Йорк Шенк (Културен референт към посолството на Германия).

Виж: снимки и награди от събитието

 


Както всяка година, ученици и учители от 73. СУ „Владислав Граматик“ заедно почетохме паметта на Апостола на свободата…

Снимки


Уважаеми колеги, уважаеми родители и ученици,

2018 година е юбилейна за нашето училище. Тя ще протече под знака на честването на 50-годишнината от създаването му. С разнообразни инициативи и изяви в юбилея ще се включат настоящи и бивши преподаватели и ученици.

50-годишният юбилей в живота на човека е важно събитие, време за размисъл и равносметка. В съществуването на едно училище половинвековният юбилей също е време за равносметка и начертаване на нови планове.

От създаването си през 1968 година досега 73. СУ „Владислав Граматик“ неизменно следва посоката напред и нагоре и бележи възход. От училище в покрайнините на столицата, то се превърна в предпочитано и от години е в челната петица на най-добрите училища в страната. Това е и нашата визия за бъдещето: да продължим пътя на развитие и възход.

Духът на нашето училище е това, с което то е разпознаваемо, това, с което се свързва от преподавателите и възпитаниците му: точно намерена дистанция учител-ученик, колегиални взаимоотношения, микроклимат, който те кара да останеш и да се връщаш.

Нашето училище порасна и помъдря… Честита юбилейна година!

Обществен съвет към 73. СУ

Ръководство на 73. СУ

Настоятество към 73. СУ

Ученически съвет

Клуб на ентусиастите

Клуб „Интеракт“


КОНКУРС „50 години 73. УЧИЛИЩЕ“
Уважаеми ученици,
През 2018 година 73. СУ “Владислав Граматик“ ще отпразнува 50 години от своето основаване. В тази връзка се обявява конкурс за създаване на рекламен материал – брошура, дипляна, флайер на тема  „50 години 73. училище“.
Комисия ще разгледа и оцени  всички подадени в срок материали и най-добрите три във всеки формат ще бъдат наградени в края на месец март! Спечелилият 1. място рекламен материал ще бъде разпечатан и  разпространяван за празника на училището! Останалите материали ще бъдат събрани в „Алманах на 73. СУ “Владислав Граматик““.
В конкурса могат да се включат всички настоящи и бивши ученици на училището. Ще се приемат и отборни участия. Например: ученик е нарисувал рисунка, свързана с училището, друг е написал стихотворение, трети е оформил рекламния материал, като е включил всички тези елементи. Ако рекламният материал бъде отличен, всеки един от екипа ще получи награда.
Всички желаещи да се включат, могат да изпратят своите материали чрез попълване на следния ФОРМУЛЯР
Изискванията към рекламния материал са малко, с цел да не ограничават вашият творчески потенциал. Рубрики и елементи, които е желателно да присъстват:
Лого на училището – може да бъде изтеглено от ТУК.
Заглавна част с логото на училището, повода – „50 години 73. училище“, снимка или рисунка на училището.
„Минало“ – снимка/и, исторически факти и др.
„Настояще – училищен живот“ – снимка/и, истории от училищния живот, стихотворение за училището, рисунка/и и др.
 „Немска езикова диплома“ – Deutche Sprachdiplom DSD
„Нашата гордост“ – информация/снимки за постижения на бивши и настоящи ученици и учители.
Краен срок за изпращане на материалите 12.03.2018 г.
ВИЖ: Критерии при оценяване на подадените материали

Шампионката на България Пресияна Димитрова по фигурно пързаляне и ученичка в 73.СУ е с пети стартов номер за кратката програма при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в руската столица Москва. Общо 40 гимнастички ще участват в надпреварата, а първите 24 от тях ще се класират за волната програма.


Тази година от продажбата на покани и дарения за благотворителния Коледен концерт (организиран от Клуба на ентусиастите) се събраха сума в размер на 2 000 лева. Средствата са преведени по дарителска сметка за лечение на детето, което беше припознато като кауза на инициативата .
Благодарим на всички, които се включиха с организация, участие и присъствие!

 


Гордеем се с постижението на Аника Бобева от 11. в клас. Сред силна конкуренция, тя стана лауреат на националния кръг на двуезичното състезание с френски и немски език.

 Поздравяваме я и й желаем още много успехи.

 


На 14.12.2017 г. в сградата на СУ „Св. Климент Охридски“ – ДИУУ бяха наградени победителите в XIII издание на Конкурса за образователно-програмни продукти. Носител на първа награда в категорията „Методика: екипна работа с ученици“ е Албена Кондева и учениците от 4. „б“ клас Александър Георгиев, Андрей Дичев, Виктория Владимирова, Владимира Дуновска, Зорница Алексиева, Лора Пехливанова, Ная Симеонова. Разработката, с която впечатлиха журито е виртуална класна стая, където учениците от класа на г-жа Кондева са работили онлайн предложените упражнения. Част от тях са изработили и свои приложения по различни учебни предмети.“

Снимки от събитието

Линк към резултатите от конкурса


 

Церемония по връчване на Академични палми 2017′.

Г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, връчи отличителните знаци на Кавалер на Националния орден на Академичните палми на г-жа Галина Съртмаджиева-Пейчева, преподавател по френски език в 73 СОУ „Владислав Граматик“. Още за събитието…

Снимки от събитието

Посолството на Франция за събитието


 

 

Анелия Янковска-Сенгалевич се завърна с Първа награда от
IX-ия национален конкурс за учители- творци

Снимки от събитието


 

 


Благодарим на всички, които се включиха в дарителската кампания за лечението на
наш ученик (стартирала на 15.09.2017 г.). С Ваша помощ е събрана сумата от 16 615,70 лв., с която ще бъдат покрити част от медицинските разходи.


 

За училището с любов.
От Анелия Сенгалевич


През учебната 2017-2018 учебна година по проект „Твоят час“ в 73. СУ ще се провеждат дейности по интереси и дейности за ученици с обучителните затруднения.

Предлагат се следните дейности по интереси:

 • Френска публицистика (12 клас), ръководител: Г.Пейчева;
 • Лего роботика (5,6,7,8 клас), ръководител: А.Фитнева;
 • Lesefüchse – „Четящите лисици“ (8,9,10,11 клас), ръководител: Хранова;
 • Любопитната химия (10,11 клас), ръководител: Ст.Петкова;
 • Цветарство/Бродерия (5,6,7 клас), ръководител: Е.Александрова;
 • „Светът около мен“ (1 клас), ръководител: Р.Йорданова;
  Всеки ученик желаещ да се включи в някоя от дейностите трябва да попълни следните документи:
  1.Анкетна карта – крайните резултатите ще бъдат обработени и е възможно сформиране и на нови групи според изразените желания;
  2.Заявление за информирано съгласие за участие в конкретна дейност;
  Попълнените и подписани от родител документи се предават на ръководителя на съответната дейност до 20.09.2017 г.

За ученици с обучителни затруднения могат да се организират групи по предмети и теми в зависимост от анализа на подадените анкетни карти. Всеки ученик желаещ да се включи, може да подаде анкетна карта и заявление, подписани от родител до 20.09.2017 г. при помощник-директорите.


Френско лято’2017