Архив


2018-2019

Отборът на 73. СУ спечели първо място на районното състезание „Млад огнеборец“.
В краткото време за тренировки отборът ни, който е сплав от 5 и 8 клас успя с отборен дух, и много хъс. Спечелихме първо място и в двете части на състезанието – бойно разгръщане, и щафета. Благодарности на момичетата и момчетата, представили достойно училището ни.

Снимки от събитието


На проведеното градско първенство по лека атлетика ученичката от 8″д“ клас Анета Венкова спечели златен медал на скок дължина с постижение 4,88м.


От 30 март до 5 април 2019 в гр. Асеновград се проведе Държавното индивидуално първенство по класически шахмат. Ученичките Боряна Аршинкова (4 “в” клас) и Надя Тончева (7 ”г” клас) станаха вицешампионки в своите групи и завоюваха сребърните отличия при момичетата до 12 и 14 год.

Снимки от събитието


На 12–14.04.2019 г. в гр. Перник се проведе Четиринадесетият международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. Ния-Сирма Мариян Петрова от 11″б“ клас участва с произведения на Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман и Панчо Владигеров и спечели трето място в шеста възрастова група „Непрофесионалисти“, специалност „Пиано“.

Снимки от събитието


На 05–07.04.2019 г. в Зала „България“, гр. София, се проведе Осмият международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти „VIVAPIANO“, организиран от Фондация „Арденца“ и посветен на композитора Крум Табаков. Ния-Сирма Мариян Петрова от 11б клас участва с произведения на Йохан Себастиан Бах, Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Крум Табаков и Панчо Владигеров и спечели второ място в седма възрастова група.

Снимки от събитието


Ученичката от 7″г“ клас Надя Тончева спечели престижен международен шахматен турнир, който се проведе от 22 до 28 март 2019 в гр. Плевен.
Повече информация
Снимки от събитиетоНа 21.03. 2019г. се проведе втори кръг от зоналното първенство по волейбол. Нашите ученици се класираха на първо място. Успех на отиваме на градско първенство.

 


На провелото се от 02 до 10.03.2019 Държавно индивидуално първенство по шахмат ученичката от 1б клас Ралица Аршинкова стана държавна шампионка по рапид и блиц и вицешампионка по класически шахмат.

Снимки от събитието


На 16-17.03.2019 г. в Нов български университет, гр. София, се проведе Деветият фестивал-конкурс „С крилете на музиката“, организиран от Дружеството „Педагози-музиканти“. Ния-Сирма Мариян Петрова от 11б клас участва с произведения на Йохан Себастиан Бах, Роберт Шуман, Сергей Рахманинов и Панчо Владигеров и спечели първо място в шеста възрастова група, специалност „Пиано“, както и специалната награда „Анна Илиевска“.

Снимки от събитието


Успех при взимане на сертификати по френски DELF B2!
Дванайсетокласниците Светла Младенова, Светлана Пейчена, Петя Пейчева, Ния Илиева, Милуш Георгиев, Мартин Попов, Маринела Герганова, Леа Георгиева, Георги Георгиев, Георги Сърбов, Габриела Маринова и Аника Бобева представиха подобаващо малката немска общност на 73. СУ пред франкофонското предизвикателство.

Повече…


ТУРНИР ПО ПЛУВАНЕ ЗА КУПА „СОФИЯ“ – 2018 Г.

 • II място – юноши VIII – X клас
 • Георги Янев VIII г клас
 • Калоян Маринков IX г клас
 • Борис Бучуков IX б клас
 • Индивидуално класиране
 • Георги Янев VIII г клас – I място 50м бруст и III място място 50 м гръб

Гордеем се с Вас!!!


Проект на петокласниците от 73.СУ”Владислав Граматик“.

Всички украшения са на учениците от 5.клас. Снежинките са „снежно“ лого на 73.СУ, а движението е чиста математика и си е изцяло наше.

ЧНГ!

Виж картичката ТУК


На провелите се от 31.10.2018 г. до 4.11.2018 г. в с. Кранево Държавни отборни първенства по шахмат Боряна Аршинкова от 4в клас и Ралица Аршинкова от 1б клас с отбора на Шахматен клуб НСА станаха държавни отборни шампиони по класически шахмат и по ускорен шахмат и вицешампиони по блиц във възрастта до 10г.“

Снимки


Поздравителни адреси по случай 50-годишния юбилей на училището


Слово на г-н Иван Петков, директор на 73. СУ“Владислав Граматик“ по случай 50-годишния юбилей на училището


Ръководството, учителската колегия, училищното настоятелство и учениците от 73. СУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ имат удоволствието да Ви поканят на

ТЪРЖЕСТВЕН КОНЦЕРТ,

посветен на 50-годишния юбилей на училището.

Събитието ще се състои на 7. ноември 2018 г. от 18 ч. в Музикалния театър „Стефан Македонски“.

Ще се радваме да споделите с нас този тържествен момент.

Поканите за концерта могат да бъдат закупени от стая 214 – канцелария,  от библиотеката и на входа на училището. Стойността на всяка покана е 5 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на нова озвучителна уредба.

От училищната общност


Национална седмица на четенето в 73. СУ „Владислав Граматик“

Снимки от събитието


 


Ученици от 5.“б“ клас и 8.“а“ клас представиха блестящо училището ни на Европейската нощ на учените 2018. Представихме се с триъгълниците на Паскал и Сиерпински. Представянето ни беше емоционално, запомнящо и много творческо. Получихме и награди – тениски и преносими памети от Европейската комисия за наука „Мария Складовска Кюри“.


На проведеното на 27.09.2018 г. състезание по лека атлетика „ЛЕКОАТЛЕТИЧЕСКИ ЗВЕЗДИ НА СОФИЯ – 2018“ учениците от 73. СУ „Владислав Граматик“ се представиха отлично.

 • Георги Янев – VIII г клас, спечели VI място нa 100 м гладко бягане и IV място на 400м бягане
 • Георги Христов – X a клас, спечели II място и сребърен медал на 100м гладко бягане
 • Константин Филипов – IV г клас, спечели III място и бронзов медал на 60м гладко бягане и IV място на 200м бягане

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!

Снимки


Проект Еразъм+
„MAS(S)KE- Mit alles Sinnen Sprache und Kultur erleben”

Да изживееш с всички сетива език и култура“

Снимки от събитиетоПроект MASSKE
73 СУ „Владислав Граматик“ участва в проекта MASSKE, разработен в рамките на програмата ЕРАЗЪМ. Партньорите на нашето училище са Escola Secundaria Felgeiras-Португалия и Berufskolleg Königstraße, Gelsenkirchen – Германия. Работен език на проекта е немски. В периода 8-15 април група ученици от 73 СУ бяха в град Фелгейраш – Португалия. Там, съвместно с немските и португалските партньори участваха в разнообразни мероприятия, свързани с темата „Музика“. Нашите ученици: Весела (11г), Екатерина и Ангелина (10б), Ясен и Кристиян (11в), се представиха на високо ниво.

Снимки


 


Уважаеми колеги, уважаеми родители и ученици,

2018 година е юбилейна за нашето училище. Тя ще протече под знака на честването на 50-годишнината от създаването му. С разнообразни инициативи и изяви в юбилея ще се включат настоящи и бивши преподаватели и ученици.

50-годишният юбилей в живота на човека е важно събитие, време за размисъл и равносметка. В съществуването на едно училище половинвековният юбилей също е време за равносметка и начертаване на нови планове.

От създаването си през 1968 година досега 73. СУ „Владислав Граматик“ неизменно следва посоката напред и нагоре и бележи възход. От училище в покрайнините на столицата, то се превърна в предпочитано и от години е в челната петица на най-добрите училища в страната. Това е и нашата визия за бъдещето: да продължим пътя на развитие и възход.

Духът на нашето училище е това, с което то е разпознаваемо, това, с което се свързва от преподавателите и възпитаниците му: точно намерена дистанция учител-ученик, колегиални взаимоотношения, микроклимат, който те кара да останеш и да се връщаш.

Нашето училище порасна и помъдря… Честита юбилейна година!

Обществен съвет към 73. СУ

Ръководство на 73. СУ

Настоятество към 73. СУ

Ученически съвет

Клуб на ентусиастите

Клуб „Интеракт“


2017-2018

Проект Еразъм+
„MAS(S)KE- Mit alles Sinnen Sprache und Kultur erleben”

Да изживееш с всички сетива език и култура“

Снимки от събитието


Ели Стефанова е една от една от дванадесетте „Дигитални посланици в час и в клас 2018“. Отличието беше спечелено в конкуренция с над 100 проекта на учители от цялата страна и е с награда посещение на най-голямото световно изложение за образователни технологии – Bett, което ще се проведе през януари 2019 г. в Лондон.


Участие в Международен фолклорен фестивал в Гърция на танцьори от група „Усмивки“ при народно читалище Димитър Динев с ръководители Ева Делинешева и Зоя Григорова. Благодарение на усиления им съвместен труд те завоюваха второ място и още много други  купи и награди.

Снимки от събитието


Проект MASSKE
73 СУ „Владислав Граматик“ участва в проекта MASSKE, разработен в рамките на програмата ЕРАЗЪМ. Партньорите на нашето училище са Escola Secundaria Felgeiras-Португалия и Berufskolleg Königstraße, Gelsenkirchen – Германия. Работен език на проекта е немски. В периода 8-15 април група ученици от 73 СУ бяха в град Фелгейраш – Португалия. Там, съвместно с немските и португалските партньори участваха в разнообразни мероприятия, свързани с темата „Музика“. Нашите ученици: Весела (11г), Екатерина и Ангелина (10б), Ясен и Кристиян (11в), се представиха на високо ниво.

Снимки


Във връзка с честването на 50. годишнина на 73. СУ на 28.03.2018г. се проведоха интерактивни уроци по различни природни науки на тема „Приложение на ИТ“. Присъстваха доц.Ангел Ангелов от ФМИ на СУ“СВ.Кл.Охридски“ и преподаватели от Лайципския университет.

Снимки от събитието


Във връзка с честването на 50. годишнина на 73. СУ на 22.03.2018г. от 12:30ч. в 216 каб. се проведе среща на учениците от гимназиален етап с представител на софтуерната компания Телелинк, на която се разгледаха въпроси свързани с кариерното развитие в ИТ сектора.

Снимки от събитието


Точно преди президентските избори в Посолството на Русия се състоя награждаването на победителката от България в конкурса за съчинение на тема : „Как виждам бъдещето на Русия: моите пожелания към Президента на Русия“. Това е ученичката от 11. клас от 73. СУ „Владислав Граматик“, нашата сънародничка Виктория Гетова.

Конкурсът, в който бяха представени 346 есета от 41 държави по целия свят, се проведе от Международния съвет на руските сънародници съвместно с Министерството на външните работи на Русия и Световния координационен съвет на руските сънародници.

Повече…

 


Успех на осмокласници на националния кръг на Международната     

олимпиада по немски език на Гьоте институт

На състоялия се на 10.03.2018г. заключителен кръг на олимпиадата по немски език –ниво А2 ученици на 73 СУ се класираха на призови места. Победител стана Кали Георгиева от 8 в , която получи стипендия за участие в Международната олимпиада по немски език от 15 до 28 юли 2018 в гр.Фрайбург. На трето място се класира Моника Христова от 8 в, която получава безплатен курс в Гьоте институт.

Победителите бяха наградени от г-н Йорк Шенк (Културен референт към посолството на Германия).

Виж: снимки и награди от събитието

 


Както всяка година, ученици и учители от 73. СУ „Владислав Граматик“ заедно почетохме паметта на Апостола на свободата…

Снимки


Уважаеми колеги, уважаеми родители и ученици,

2018 година е юбилейна за нашето училище. Тя ще протече под знака на честването на 50-годишнината от създаването му. С разнообразни инициативи и изяви в юбилея ще се включат настоящи и бивши преподаватели и ученици.

50-годишният юбилей в живота на човека е важно събитие, време за размисъл и равносметка. В съществуването на едно училище половинвековният юбилей също е време за равносметка и начертаване на нови планове.

От създаването си през 1968 година досега 73. СУ „Владислав Граматик“ неизменно следва посоката напред и нагоре и бележи възход. От училище в покрайнините на столицата, то се превърна в предпочитано и от години е в челната петица на най-добрите училища в страната. Това е и нашата визия за бъдещето: да продължим пътя на развитие и възход.

Духът на нашето училище е това, с което то е разпознаваемо, това, с което се свързва от преподавателите и възпитаниците му: точно намерена дистанция учител-ученик, колегиални взаимоотношения, микроклимат, който те кара да останеш и да се връщаш.

Нашето училище порасна и помъдря… Честита юбилейна година!

Обществен съвет към 73. СУ

Ръководство на 73. СУ

Настоятество към 73. СУ

Ученически съвет

Клуб на ентусиастите

Клуб „Интеракт“


КОНКУРС „50 години 73. УЧИЛИЩЕ“
Уважаеми ученици,
През 2018 година 73. СУ “Владислав Граматик“ ще отпразнува 50 години от своето основаване. В тази връзка се обявява конкурс за създаване на рекламен материал – брошура, дипляна, флайер на тема  „50 години 73. училище“.
Комисия ще разгледа и оцени  всички подадени в срок материали и най-добрите три във всеки формат ще бъдат наградени в края на месец март! Спечелилият 1. място рекламен материал ще бъде разпечатан и  разпространяван за празника на училището! Останалите материали ще бъдат събрани в „Алманах на 73. СУ “Владислав Граматик““.
В конкурса могат да се включат всички настоящи и бивши ученици на училището. Ще се приемат и отборни участия. Например: ученик е нарисувал рисунка, свързана с училището, друг е написал стихотворение, трети е оформил рекламния материал, като е включил всички тези елементи. Ако рекламният материал бъде отличен, всеки един от екипа ще получи награда.
Всички желаещи да се включат, могат да изпратят своите материали чрез попълване на следния ФОРМУЛЯР
Изискванията към рекламния материал са малко, с цел да не ограничават вашият творчески потенциал. Рубрики и елементи, които е желателно да присъстват:
Лого на училището – може да бъде изтеглено от ТУК.
Заглавна част с логото на училището, повода – „50 години 73. училище“, снимка или рисунка на училището.
„Минало“ – снимка/и, исторически факти и др.
„Настояще – училищен живот“ – снимка/и, истории от училищния живот, стихотворение за училището, рисунка/и и др.
 „Немска езикова диплома“ – Deutche Sprachdiplom DSD
„Нашата гордост“ – информация/снимки за постижения на бивши и настоящи ученици и учители.
Краен срок за изпращане на материалите 12.03.2018 г.
ВИЖ: Критерии при оценяване на подадените материали

Шампионката на България Пресияна Димитрова по фигурно пързаляне и ученичка в 73.СУ е с пети стартов номер за кратката програма при жените на европейското първенство по фигурно пързаляне в руската столица Москва. Общо 40 гимнастички ще участват в надпреварата, а първите 24 от тях ще се класират за волната програма.


Тази година от продажбата на покани и дарения за благотворителния Коледен концерт (организиран от Клуба на ентусиастите) се събраха сума в размер на 2 000 лева. Средствата са преведени по дарителска сметка за лечение на детето, което беше припознато като кауза на инициативата .
Благодарим на всички, които се включиха с организация, участие и присъствие!

 


Гордеем се с постижението на Аника Бобева от 11. в клас. Сред силна конкуренция, тя стана лауреат на националния кръг на двуезичното състезание с френски и немски език.

Поздравяваме я и й желаем още много успехи.

 


На 14.12.2017 г. в сградата на СУ „Св. Климент Охридски“ – ДИУУ бяха наградени победителите в XIII издание на Конкурса за образователно-програмни продукти. Носител на първа награда в категорията „Методика: екипна работа с ученици“ е Албена Кондева и учениците от 4. „б“ клас Александър Георгиев, Андрей Дичев, Виктория Владимирова, Владимира Дуновска, Зорница Алексиева, Лора Пехливанова, Ная Симеонова. Разработката, с която впечатлиха журито е виртуална класна стая, където учениците от класа на г-жа Кондева са работили онлайн предложените упражнения. Част от тях са изработили и свои приложения по различни учебни предмети.“

Снимки от събитието

Линк към резултатите от конкурса


 

Церемония по връчване на Академични палми 2017′.

Г-н Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, връчи отличителните знаци на Кавалер на Националния орден на Академичните палми на г-жа Галина Съртмаджиева-Пейчева, преподавател по френски език в 73 СОУ „Владислав Граматик“. Още за събитието…

Снимки от събитието

Посолството на Франция за събитието


 

 

Анелия Янковска-Сенгалевич се завърна с Първа награда от
IX-ия национален конкурс за учители- творци

Снимки от събитието


 

 


Благодарим на всички, които се включиха в дарителската кампания за лечението на
наш ученик (стартирала на 15.09.2017 г.). С Ваша помощ е събрана сумата от 16 615,70 лв., с която ще бъдат покрити част от медицинските разходи.


 

За училището с любов.
От Анелия Сенгалевич


През учебната 2017-2018 учебна година по проект „Твоят час“ в 73. СУ ще се провеждат дейности по интереси и дейности за ученици с обучителните затруднения.

Предлагат се следните дейности по интереси:

 • Френска публицистика (12 клас), ръководител: Г.Пейчева;
 • Лего роботика (5,6,7,8 клас), ръководител: А.Фитнева;
 • Lesefüchse – „Четящите лисици“ (8,9,10,11 клас), ръководител: Хранова;
 • Любопитната химия (10,11 клас), ръководител: Ст.Петкова;
 • Цветарство/Бродерия (5,6,7 клас), ръководител: Е.Александрова;
 • „Светът около мен“ (1 клас), ръководител: Р.Йорданова;
  Всеки ученик желаещ да се включи в някоя от дейностите трябва да попълни следните документи:
  1.Анкетна карта – крайните резултатите ще бъдат обработени и е възможно сформиране и на нови групи според изразените желания;
  2.Заявление за информирано съгласие за участие в конкретна дейност;
  Попълнените и подписани от родител документи се предават на ръководителя на съответната дейност до 20.09.2017 г.

За ученици с обучителни затруднения могат да се организират групи по предмети и теми в зависимост от анализа на подадените анкетни карти. Всеки ученик желаещ да се включи, може да подаде анкетна карта и заявление, подписани от родител до 20.09.2017 г. при помощник-директорите.


Френско лято’2017

 


2016-2017

Ирина Иванова и Вероника Георгиева, ученички от 10″г“ клас, с научен ръководител Лиляна Панова, участваха в историческия конкурс, организиран от фондация Кьорбер, под патронажа на президента на Федерална Република Германия.

В конкурса на тема „Бог и света. Религията създава история“ участваха над 500 ученици от ФРГ. Конкурсната работа на Ирина и Вероника на тема „Кръстова гора – между вярата, чудесата и суеверието“ бе отличена със специална награда.

Снимки


На 17 и 18.06.2017 г. се проведе Четвъртият фестивал-конкурс „Нови пианисти” с международно участие, посветен на 145-годишнината на А. Н. Скрябин.

Ния-Сирма Мариян Петрова от 9 „б“ клас участва в Четвърта възрастова група, категория „непрофесионалисти” с произведения на Бах, Бетовен, Рахманинов и Андрей Стоянов и спечели втора награда.

Снимки


 

Отличени ученици в конкурса „Дъгата на мира“ в РКИЦ

 Елисавета Стефанова учителка по математика в 73.СУ“Владислав Граматик“ спечели номинация и Специалната награда на СБУ в конкурса „Учител на годината 2017“. За втори път беше наградена и с почетното отличие „Неофит Рилски“.

Честито!


На 13.05.2017 г. се проведе ХIV фестивал-конкурс за инструменталисти, възпитаници на детските музикални школи при Софийските читалища. Ния-Сирма Мариян Петрова от 9″б“ клас участва в Шеста възрастова група с произведения на Бах, Рахманинов и Андрей Стоянов и спечели първа награда.
Награждаването и гала концертът на наградените ще се състои на 31.05.2017 г. от 18.00 ч. в голямата зала на Съюза на българските композитори.
Снимки


Международен мултидисциплинарен симпозиум и състезание
„Деца, спасете синята планета!“

Снимки от събитието


Училищен вестник – брой ВТОРИ!

 


Училищен вестниник – брой ПЪРВИ!


Ученичката от 5 «г» клас Надя Тончева – трикратна републиканска шампионка по шахмат за 2017г.
На Държавното индивидуално първенство по шахмат за 2017 г., което се проведе в Пловдив от 10 до 17 април 2017 г., Надя Тончева (с треньори ГМ Петър Великов и ГМ Владимир Димитров) спечели три златни медала при момичетата до 12 г.: и на класическия шахмат (с 9 т. от 9 възможни), и на ускорения (със 7 т. от 7 възможни), и на блица (със 7 т. от 7 възможни). Състезателката на ШК „Левски“ завърши с победи всичките си 23 партии в трите турнира, като нейни конкурентки бяха между 32 и 24 момичета в различните дисциплини.
Поздравления за Надя Тончева!
Повече информация за шампионатите, преминали в оспорвана конкуренция, може да видите тук:

http://chessbg.com/news_files/events/pr_15042017.pdf
http://chessbg.com/news_files/events/pr_17042017.pdf


Спечелихме 1. място на международната конференция „Динамичната математика в образованието 2017“hourofcodeСпечелихме в „Hour of Code 2016 в България”!

Антоанета Фитнева, Даниела Веселинова и Елисавета Стефанова заедно със своите ученици от десети, пети и шести клас участваха с показни динамични уроци в инициативата „Hour of Code 2016” и спечелиха финансиране на свои проекти. Нашите уроци бяха нестандартни, интересни и завладяващи. Браво дечица – показахте, че сте мислещи новатори и творци!
Линк към протокола от наградените.
Линк към снимки на Е.Стефанова
Линк към снимки на А.Фитнева
Линк към снимки на Д.Веселиновa


stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882„ОБИКНОВЕНИ ДРОБИ“ – ЕДИН ПО-ДИНАМИЧЕН, ПО-ИНТЕРЕСЕН И ПО-РАЗЛИЧЕН ЧАС ПО МАТЕМАТИКА в 5. а, б, в, г клас на 73 СУ „Владислав Граматик“, 09.12.2016 г.

Снимки от събитието


4_3091На 7 декември 2016 г. в Руски културно-информационен център (РКИЦ) гр. София, ученици от 73 СУ „Владислав Граматик“ съвместно със Съюза на рускоезичните писатели в България (СРПБ) представиха презентация на руски език за Император Николай II и царското семейство.

Научи повече…

Снимки от събитието

Успех на Надя Тончева на Държавното отборно първенство по шахмат

Снимка


Logo_eSchool4SПрез 2016 година учители и ученици от 73 СОУ „Владислав Граматик“ се включиха в международния проект „Електронно училище за устойчиво развитие на страните от Дунавския регион“ eSchool4S. Всички приеха отговорно включването им в проекта и тестваха голям брой от предложените курсове. Учителите и учениците получиха Сертификати за активно участие във втора изпитателна фаза на Проект eSchool4S. Трябва да отбележим преобладаващо участие на наши учители и ученици и доброто им представяне в работата с уроци на английски език и теми свързани с Устойчивото развитие.

Снимки

stll-swimming-logoВ края на миналата седмица ( 14-16.10 ) се проведе третият международен турнир по плуване „Талент къп“. В него взеха участие 240 млади плувци от страната и чужбина.
Захари Згуров от 3. „б“ клас, като състезател от плувен клуб „Национална спортна академия“, завоюва три медала при трите си участия. Въпреки, че бе в долната възрастова група, т.н. „Златна рибка“ (деца родени 2006 и 2007 год.), успя да се пребори със силната конкуренция и се окичи с по един златен, сребърен и бронзов медал.

Виж снимки


j0433886На 8-9 октомври се проведе 24. Световно първенство по Шотокан Карате До в град Бургас. В него взеха участие 36 държави и над 1000 участника. Ива Иванова от 11. клас ( категория 16-17 години, над 57 килограма ) взе световната титла в категорията си след последователни победи над румънка, унгарка и отново румънка.

Виж снимки


images-1Новоучреден УЧИЛИЩЕН СПОРТЕН КЛУБ

73. СУ “ВЛАДИСЛАВ ГРАМАТИК“

 


olympic_pictogram_athletics-400x250На 30 септември се проведе Градски шампионат по лека атлетика „Лекоатлетически звезди на София – 2016г.“
Класиране:
1-4. клас – Константин Филипов, 1. място
7-8. клас – Калоян вълков, 5. място, 100 метра
9-11. клас – Петко Стойчев, 2. място на дълъг скок и 6. място на 100 метра
Ванина Найденова, 7. място на 100 метра

Виж снимки


imagesУчаствахме в Европейската нощ на учените 2016!
Магичното ни шоу със сламкови Платонови и Архимедови тела беше една от основните емоции в зала Експериментариум на София Тех Парк. Шестокласниците Никола Георгиев, Иван Илиев, Анелия Станиславова, Божана Табакова, Калина Стефанова и Деница Кунчева заедно с Ели Стефанова ни представиха блестящо на този атрактивен научен форум.

Научи повече

Елисавета Стефанова


imagesCA622NS2Резултатите на двама ученика от 73. СОУ попадат в десетте най-добри за страната на изпита по дигитални компетентности проведен от 13 до 17 юни 2016г.  сред 20 000 десетокласника.

Това са Христо Свилен Шиячки – 59т. и Владимир Владимиров Станков с 58т.  ( от 60 възможни ) от 11. „г“ клас!


2015-2016

stock-vector-music-treble-clef-and-notes-for-your-design-on-a-white-background-95073313На 03-04.06.2016 г. се проведе Първия национален музикален конкурс „Музикални вдъхновения”, организиран от Двореца на щастливите хора, гр. София. Ния-Сирма Мариян Петрова от 8б клас участва в Трета възрастова група с произведения на Бетовен и Рахманинов и спечели втора награда.

Снимки


stock-vector-music-treble-clef-and-notes-for-your-design-on-a-white-background-95073313На 14-15.05.2016 г. се проведе ХIII-ия фестивал-конкурс за инструменталисти, възпитаници на детските музикални школи при Софийските читалища. Ния-Сирма Мариян Петрова от 8б клас участва в Пета възрастова група с произведения на Бах, Бетовен, Рахманинов и Петко Стайнов и спечели втора награда.


stock-vector-music-treble-clef-and-notes-for-your-design-on-a-white-background-95073313На 22–24.04.2016 г. се проведе Петият международен конкурс за пианисти-непрофесионалисти „VIVAPIANO”, организиран от Фондация „Арденца”. Ния-Сирма Мариян Петрова от 8б клас участва в Шеста възрастова група с произведения на Бах, Бетовен, Рахманинов и Петко Стайнов и спечели втора награда.
Браво, Ния!

Снимки от събитието


imagesCA74DWV1Auch in diesem Jahr hohe Leistungen von Schülern aus der 73. Schule im Fach Deutsch
За поредна година високи постижения по немски език на гимназисти от 73. СОУ

 

stock-photo-black-pen-draws-a-checkmark-in-the-list-d-image-isolated-white-background-82751092


Анелия Станославова от 5.г клас с нейната „Приказка „Вселена”” спечели 1-во място в конкурса за компютърен колаж 9 -11 години Бургас 2016 година.

Браво, Ани – гордеем се с теб!

Ели Стефанова


kula_0Наша гордост!

На националния кръг на олимпиадата по френски език, Александра Борисова от 12 в клас се представи изключително успешно. Тя е лауреат с оценка Отличен 5,75.

От всички ученици, класирали се на областен и национален кръг, единствено Александра изучава френски като втори чужд език.

Гордеем се с постижението на Александра!


 

j0433886На Държавното първенство по фигурно пързаляне за сезон 2015-2016г. в Зимния дворец на спорта, 25.03-27.03.2016г. , взе участие  Мария Стоянова от 6 а клас и се класира на първо място в групата на момичета V-Б.

Поздравления за Мария!

imagesCAPO74JDWir freuen uns sehr über die hervorragenden Ergebnisse der Prüfung DSD II in diesem Schuljahr. Insgesamt haben 79 Schülerinnen und Schüler unserer Schule das Niveau C1 erreicht. Herzlichen Glückwunsch!

Много се радваме на отличните резултати от изпита DSD II тази година. Общо 79 ученици от нашето училище достигнаха ниво C1. Сърдечни поздравления!

Още…

stock-photo-globe-on-books-isolated-over-white-background-97336880


Кристияна Николова от 7в клас и Йоан Желев от 6.г клас се представиха отлично на Областния кръг на олимпиадата по География и икономика на 5 февруари 2016г.

Снимки


SchoolSuppliesWhiteBackgroundPath76659Ния-СирмаМариян Петрова – одобрена за стипендиант на фондация „Комунитас“


kula_0

 

Успехи по френски език

 


Нbasketа провелите се ученически игри за район Триадица, 73. СОУ зае:

 

II място девойки XI – XII клас баскетбол

III място юноши XI – XII клас баскетбол

I място юноши XI – XII клас волейбол

Честито! Поздравления! Гордеем се с тях!

Снимки

Първи сме!
Никола Георгиев, Иван Илиев, Никола Бабуров, Анелия Станиславова, Божана Табакова, Калина Стефанова, Асен Границки, Силвана Илева, Деница Кунчева и Емилиян Величков от 5.клас представиха блестящо своя труд и училището ни на международната конференция „Динамична математика в образованието – 2016”. Показахме, че сме истински откриватели. Браво дечицa!

logo_new%20copyДвама българи са сред най-успелите в света според Forbes!

И двамата са възпитаници на 73. СОУ „Владислав Граматик“. И двамата завършиха с отличие 73. СОУ. Училищната общност ги поздравява. Гордеем се с тях!

Повече…

в.Дневник.


j0433886На 19 и 20.12.2015г. се проведе Държавно първенство по фигурно пързаляне в Зимния дворец на спорта, гр.София.

Васил Димитров от 6“в“клас изпълни две програми и събра над 98т. в категория III- момчета и спечели златен медал.

Честито!


SchoolSuppliesWhiteBackgroundPath76659Трето място на Национален кръг на Националното многоезично състезание за Никол Евгениева ПетроваГрамота


 

basketУчениците от 73. СОУ „Владислав Граматик“ – Силвана Илева, Йоан Велев, Мартин Левиев, Слави Близнашки и Михаил Гавазов от пети клас и Янко Илианов от четвърти клас, взеха участие в Европейската баскетболна седмица на Spesial Olimpics България и подкрепиха децата с ментални проблеми в спортните им занимания. Повече…

Снимки от събитието


На 6 декември 2015г. се проведе турнир по баскетбол 3×3 за купа ,,j0433886Манченко“. Отборът на 73 СОУ девойки(8-10кл):

 1.  Александра Гюрова 10в кл.
 2.  Емилия Тенева 8а кл.
 3.  Ивана Данева 9а кл.
 4.  Лаура Костова 9в кл.

се класира на второ място и спечели сребърните медали и купа.

   Гордеем се с тях!

Снимки


 

stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882Отлично представяне в Националния семинар по образование “Изследователският подход в математическото образование” София – 4.12.2015 година.

Петокласниците Никола Георгиев, Иван Илиев, Божана Табакова, Анелия Станиславова, Калина Стефанова, Златина Павлова, Васил Везенков от 6.клас и Никола Станиславов от 5.клас представиха училището ни на престижния форум. Показахме прекрасни розетки, решихме интересни задачи и за пореден път доказахме, че за нас математиката може да бъде много забавна. Снимки


stock-vector-music-treble-clef-and-notes-for-your-design-on-a-white-background-95073313На 21 и 22.11.2015 г. се проведе Осмият национален фестивал-конкурс „С крилете на музиката”, организиран от Дружеството „Педагози-музиканти” към Съюза на българските музикални и танцови дейциНия-Сирма Мариян Петрова от 8б клас участва в Пета възрастова група, специалност „Пиано”, с произведения на Бах, Хайдн, Рахманинов и Андрей Стоянов и спечели първо място и специалната награда „Мария Динолова”. Снимки от събитието


stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882На ХХІV Mатематически турнир „Черноризец Храбър“  ученичката Надя Василева Тончева от 4″г“ клас се представи отлично. Предстои награждаване на 21 ноември 2015 г. от 10:15 ч. в Големия салон на БАН.

Поздравяваме я с успеха!


stock-photo-leadership-48623620На 30 октомври 2015г. Световният шампион по шахмат ГМ Веселин Топалов изнесе сеанс на едновременна игра срещу 25 от най-талантливите български шахматисти – момичета и момчета, юноши и девойки до 14 г. По покана от Българска федерация по шахмат, заедно с Комисия – Детско-юношески шахмат, в сеанса взеха участие 2 ученички от нашето училище: Надя Тончева от 4″г“ в качеството си на републиканска шампионка по класически шахмат за 2015 г. в групата момичета до 10 г. и Боряна Аршинкова от 1″в“ в качеството си на състезател с най-висок ЕЛО коефициент в групата момичета до 8 г.

Повече информация


 

stock-vector-music-treble-clef-and-notes-for-your-design-on-a-white-background-95073313Ученичката от VI а клас – 73 СОУ „Владислав Граматик“ – Елица Дочевска  спечели специалната награда на спонсорите в категорията „Съвременен танц“ на  Националния танцов фестивал „България танцува“ –  Димитровград – 2015. Във фестивала участваха над 1000 деца .


 

79851658В началото на месец октомври 73. СОУ се включи в глобалната инициатива на Уницеф „Най-големият урок в света“. Учители и ученици от начален, прогимназиален и гимназиален етап проведоха дискусии и творчески занимания в часовете на класа, за да помогнат да направим нашата планета справедлива, здрава и устойчива. Насладете се на прекрасните рисунки на учениците от 3. „б“ клас, едни от най-активните участници в инициативата! Снимки…


 

EducationВ събота (31.Х.2015 г.) в конферентната зала на хотел „Балкан“ в Плевен се състоя заключителният етап на Седмия национален конкурс за учителитворци, проведен по инициатива на ИК „Анубис“ и на издателство „Булвест 2000“. Церемонията събра десетки преподаватели от цялата страна. (Още по темата)


5_42Четиринадесета Междурегионална Младежка Експедиция, Пермска област – Русия, 1 – 17 юли 2015г.

Снимки от експедицията

 


kremlinВече 18. година подред нашите ученици получават сертификати от Института по руски език „А.С.Пушкин“ нива В1, В2 и С1 с отлични резултати!
И пак сме победители!

Снимки от събитието.


 


 

12042867_702168183216661_4781616529047780532_nНаграда на Ния Василева Тодорова от 6. клас от Националния конкурс за рисунка “Моят път до училище“.

 

 


j0433886Мартина Бангеева  от 3“б“ клас стана световна шампионка по катерене за деца до 10 години в Австрия.


2014-2015

На провелата се 11. спартакиада на СБУ в гранд хотел Варна отборът по мини футбол зае 1. място.

Нашето училище бе представено от г-жа Шопова (волейбол), г-жа Дакова (волейбол) и г-н Варадинов (футбол). 
Снимки от събитието

ІV Междунарkremlinоден форум «Руският език чрез руската литература и руското изкуство»

Снимки5_42Допълнителен прием за 2015-2016г.(2. и 5. клас)


На Световното първенство по естетическа гимнастика за девойки, проведено на Фарьорските острови на 6. и 7. юни, нашата ученичка Стефани Кирилова Стефанова от 10 д клас  спечели бронзов медал. Участваха 23 отбора.

Браво Стефи!

 Още снимки


5_42Gefluegelte Worte, Sprichwoerter und Sprachenspass- Vorstellung einer Initiative von LINGU-Cards in Zusammenarbeit mit unserer Schule


5_42Списък на учениците приети в 1. клас за 2015/2016 учебна година по паралелки


5_42Успех на Олимпиадата по История и цивилизация за шестокласниците ни – особено сме горди с представянето на:
 • Кристияна Николаева Николова 1-во място с 92.5 точки от 100 възможни
 • Кристиян Иванов Райчев 10-то място с 79.75 точки


5_425. юни Световен ден на околната среда!

И …. победа! Спечелихме голямата награда в конкурса, организиран от РИОСВ – София – оборудване на кабинет по природни науки.


5_42Яна Гуляшка и учениците от 7 клас на 73.СОУ“Владислав Граматик“, с ръководител Ели Стефанова, спечелиха СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА, за иновативно свързване на математиката с изкуството, в Шестия международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници” – Хасково 2015. Наградите бяха връчени на тържествена церемония на 8 май в Хасково, където беше открита и изложба с наградените творби. Снимки


theater

Die „Präventiv-Salzer“- Theaterwerkstatt vom 25. April 2015 an der 73. Schule „V. Gramatik“

„Превантивно солящите“ – Театрална работилница, 25. април 2015, 73. СОУ „Владислав Граматик“, София

Още информация


j0444507„Национален портал за Кариерно ориентиране на ученици“


bchk

БЧК награди с благодарствен диплом 73. СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик“ за активна дейност през годините. Персонална награда получи Моника Л/бенова от 11 а клас, която е координатор на БМЧК към 73. СОУ.


5_42

E I N E   R E I S E   N A C H   Ö S T E R E I C H,   D E U T S C H L A N D   UND   U N G A R N

Снимки


kula_0

За поредна година ученици от 12 клас, изучаващи френски език като втори чужд език се представиха успешно на изпит за придобиване на сертификат за владеене на езика В2 и С1


79851658

СПЕЦИАЛНА НАГРАДА за иновативно свързване на математиката с изкуството в Шестия международен конкурс за компютърна рисунка и колаж „Творчество без граници” – Хасково 2015

Наградени Рисунки


stock-photo-tree-in-hands-85261489Ученици засадиха дръвчета в памет на загинали немски връстници


Блестящо представяне на Випуск 2015г. на изпита за Немска езикова диплома!

Безапелационни резултати!11636-bouquet-of-pink-roses-1366x768-flower-wallpaper

Издържали изпита – 95,6%  от зрелостниците!

От тях с ниво С1 – 78%!

Гордеем се с вас, скъпи зрелостници!

Вдигнахте летвата високо!

Успех на следващия випуск!

Уважаеми колеги,  преподаватели по немски език, които изведохте Випуск 2015г. –  поздравяваме Ви и Ви благодарим!

От училищната общност


imagesCA74DWV1Auch in diesem Schuljahr große Freude und Stolz auf Erfolge und Leistungen der GymnasiastInnen im Fach Deutsch

И през тази учебна година голяма радост и гордост с успехите и постиженията  на гимназистките и гимназистите по немски език


Dove-02-juneБраво на 3″в“ клас!


stock-photo-green-pink-and-blue-butterflies-isolated-on-white-with-soft-shadow-beneath-each-56343148Награда на Мария Чолакова, ученичка в 1 “в“ клас на 73 СОУ от Българския квалификационен конкурс Dance Cup Bulgaria.


stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882Награда от НС по Математика за ученици от ЕГ


Бивши ученици на 73. СОУ разказват: „Какво трябва да знаем за SchoolSuppliesWhiteBackgroundPath76659университетите в Мюнхен?“


stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882

 Иновации в преподаването по математика


stock-photo-leadership-48623620Ученичката Надя Тончева от 3.”г” клас на 73 СОУ “Владислав received_1033307760030187Граматик” стана републиканска шампионка в групата на момичетата до 10 г. на провелото се в Плевен от 28.02. до 06.03.2015г. Държавно Индивидуално първенство по класически шахмат.

Надя спечели 1. място и на първенствата по ускорен шахмат и блиц.

Oще за събитието: dom ChessbgSever


5_42 PAD Schülerolympiade 2015


j0433886Състезание по плуване „Купа София” 2015г.


stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882Пореден голям успех на учениците от 7 клас и Ели Стефанова

Снимки


3kart1. март – Проект „Българин да се наричам, първа радост е за мене“


5_42На състезанието по тенис на маса в „Ученическите игри“ на район Триадица нашите ученици: Боян Славов, Никола Ненчев и Владислав Спасов заеха второ място.


stock-vector-pi-number-on-many-digits-in-spiral-20092882Заслужено признание за нашите учители по математика


Училищен вестник – брой ПЪРВИ!5_42


imagesCA74DWV120 Jahre DSD der KMK

Projekterarbeitung für die DSD-Prüfung


5_42 Schnupperstudium „Perspektive Viadrina“ –  Eindrücke


5_42Гордеем се с Георги Симов oт 10.“в“ клас


k41Weihnachtsbackstube in der 73.Schule. Коледна пекарна в 73. СОУ

Снимки


..

Има дни на върховни изпитания,

дни, в които сме безпощни и толкова сами,

че нямаме сили да продължим.

Скъпи родители, колеги, деца,

с парите, които за няколко часа събрахме,

протегнахме ръка на бедстващите в Мизия.

Нашата помощ е нищо в сравнение с това,

от което те се нуждаят, но по-важното е,

че бяхме съпричастни,

че бяхме хора.

От името на ръководството на училището благодаря на училищната общност на 73.СОУ с преподаване на чужди езици „ Владислав Граматик“

Стела Запрянова


education-onlineAUSGEWÄHLTE DEUTSCHE UNIVERSITÄTEN PRÄSENTIEREN SICH

Представяне на избрани немски университети

Снимки


bchkDove-02-june

Помощ за Мизия!

Благодарим на всички, които подкрепиха кампанията „Дарение вместо цветя за първия учебен ден“.

С касичката, която беше поставена на входа на училището ни на 15.09, само за няколко часа успяхме да съберем рекордната сума от 6 370 лева.

Постигнахме този успех благодарение на съпричастността на нашите ученици, техните родители и колеги!

От БМЧК оцениха тяхната загриженост към случващото се в страната ни. Събраните средства бяха преброени и описани в I ТЦ на БЧК в приложения протокол.

Парите ще бъдат използвани за осигуряване на топъл обяд за учениците в ОУ „Цанко Церковски“ – гр. Мизия.

Средствата, събрани извън кампанията за 15.09. също ще бъдат преведени за нуждите на пострадалите от наводненията!


DSCI0122

Schuljahreseröffnung an der 73. Schule „V.Gramtik“ Sofia

Oткриване на учебната година в 73-то училище „Владислав Граматик” София

Още снимки


5_42Alumna des kulturweit-Freiwilligen-Programms im Gespräch mit Schülerinnen und Schülern der elften Klasse der 73. Schule „Vladislav Gramatik“, Sofia(Доброволческа програма „Kulturweit“)


2013-2014

Eine große Freude für die Absolventen und Deutsch- Lehrerinnen an unserer Schule über die Ergebnisse der DSD-Prüfung:

Auch in diesem Schuljahr waren die DSD-Prüflinge sehr erfolgreich, denn 82 SchülerInnen haben das DSD-Diplom am 8.Mai von Herrn Dehner, Kultur-und Pressereferent der Botschaft der Bundesrepublik Deutschland in Sofia, und Herrn Kassner, Fachberater und Koordinator für Deutsch in Bulgarien, feierlich überreicht bekommen. Das Deutsche Sprachdiplom der Stufe II bescheinigt  Deutschkenntnisse auf einem besonders hohen Niveau – C1 und/ oder B2. Die Schüler und Schülerinnen der 73.Schule weisen seit Jahren eine steigende Zahl der erfolgreichen Teilnehmer an der DSD-Prüfung auf, sodass die Schule eine besondere Rolle im DSD-Programm spielt, wie auch Herr Kassner in seinem Grußwort bestätigte. Mit dem Deutschen..

Голяма радост за абсолвенти и учителки на Немската гимназия в нашето училище, свързана с резултатите от изпита за Немска езикова диплома:

И през тази учебна година положилите изпита за Немска езикова диплома ученици имаха голям успех, тъй като 82 ученички и ученици получиха своите Немски езикови дипломи, връчени им тържествено на 8.май от г-н Денер, културно и прес-аташе на Посолство на Република Германия в София и г-н Каснер, съветник-координатор за немски език в България. Немската езикова диплома IIстепен удостоверява знания по немски език на особено високо ниво – С1 и/ или  В2. Учениците от 73.СОУ показват от много години нарастващ процент на успяващи  участници  в DSD- изпита, с това на училището се отрежда особено важна роля в програмата „Немска езикова диплома”, което бе потвърдено от г-н Каснер в неговата поздравителна реч. Още

Снимки от събитието


 

Zwei DAAD-Nominierungen für Vollstipendien für herausragende Absolventinnen unserer DSD-Schule:

Unsere  DSD-Absolventinnen. Aleksandra.Yordanova und Nelly Tsvetkova. haben nach mehreren Auswahlverfahren ihrer Bewerbungen für Vollstipendien des DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) für ein Studium an deutschen Hochschulen das begehrte Vollstipendium erhalten.

Die Freude darüber ist riesig und nun, da die Arbeit so richtig losgeht, wünschen wir den beiden jungen Damen alles erdenklich Gute, akademischen und persönlichen Erfolg und Wohlergehen sowie einen baldigen Besuch an ihrer „alten“ Schule als Alumni , um über ihre Erfahrungen zu berichten…

Nochmals Glückwunsch!

Получаване на две пълни стипендии  на Немската академична служба за обмен от   отлични абсолвентки на  нашето DSD-училище:

Нашите абсолвентки с Немски езикови дипломи Александра Йорданова и Нели Цветкова получиха  жадуваните пълни стипендии след обстоен подбор на кандидатурите им за пълни стипендии на DAAD (Немска академична служба за обмен) за следване  в немски университети. Радостта ни е голяма и сега, след успешното начало, пожелаваме на двете млади дами всичко най-хубаво, академичен и личен успех и благополучие, както и предстоящо посещение на „старото” училище като алумни (завършили), за да споделят опита и впечатленията си….

Поздрави!


 

Dove-02-juneБлагодарствено писмо от Дом за медико социални грижи „Св.Иван Рилски“ до учениците от 8″а“ клас на 73. СОУ с кл.р-л П.Александрова

Благодарствено писмо от Дом за медико социални грижи „Света Параскева“ до учениците от 8″а“ клас на 73. СОУ с кл.р-л П.Александрова

5_42Награда от Първото национално състезание „Математика с компютър“ 2014

5_42DSD – Връчване на немски езикови дипломи’2014

5_42Бронзов медал от Световното първенство по естетическа гимнастика в Москва

5_42Building the Cultural Bridge of Friendship

5_42 Успех на международната олимпиада по немски език за 10. клас

 theaterTheaterwerkstatt „Die Gedanken sind frei“ 2014(Театрална работилница „Мислите са свободни“)

5_42На 26.04.2014 година 73. СОУ  „Владислав  Граматик”  бе домакин на турнира по народна топка за деца със специални нужди „Зaедно можем и да спортуваме”

42744397 Творческа работилница „Литературни лабиринти“ с ръководител: Анелия Янковска-Сенгалевич
5_42Успех на футболния отбор в турнира Coca Cola cup(под егидата на Coca Cola)

В състезанието участваха общо 98 училища разпределени в групи.  На 13 април се проведоха финалните срещи на стадион Раковски. Като победител в своята група отборът на 73. СОУ участва в полуфиналите и спечели престижното трето място и купа. Снимки

5_42На състоялия се в София 8-ми Национален танцов фестивал „Ритъмът в сърцето“ – в категория „Съвременни и забавни танци“, ученичката от IV -а клас на 73-то СОУ – Елица Пламенова Дочевска спечели Първото място и специалната награда за хореография. Елица е възпитаничка на школата на известната българска балерина Маша Илиева.
5_42Този път Яна Гуляшка от 6″в“клас спечели, при изключително оспорвана конкуренция, престижното 2. място в конкурса за компютърна рисунка в гр.БургасВиж наградената рисунка

education-online

На 29.03.2014г. в гр.Стара Загора се проведе Националният кръг на Олимпиадата по руски език. След блестящo представяне ЛАУРЕАТИ  НА ОЛИМПИАДАТА станаха и трите наши участнички:

 • МАГДАЛЕНА ВЛАДИМИРОВА ЩЕРЯНОВА(ХІІ“Б“ клас) – ОТЛИЧЕН 6,00
 • ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА ДИМИТРОВА(ХІІ“Б“ клас) – ОТЛИЧЕН 6,00
 • ВАЛЕРИЯ ЦВЕТАНОВА ГЕТОВА(ХІІ“А“ клас) – ОТЛИЧЕН 6,00

Момичета, гордеем се с вас!

education-onlineИ тази година – отлични резултати на изпитите за Немска езикова диплома!

От явилите се ученици, 58 защитиха ниво С1, а 24 – ниво В2.

Честито! И успех нататък, драги зрелостници!

Поздравления, колеги!

samarsko„Българин да се наричам, първа радост е за мене“– един проект на Интеракт клуб по повод 3. март целящ повишаване  националната гордост на колкото се може повече българи. Образите на велики българи и възрожденски будители се прожектираха по фасадите на две столични училища.

Репортажи от БНТ(„Денят започва“), NovaTV и БНТ(Новини).

5_42На международната конференция „Динамичната математика“ сме първи!

t-shirt

5_42На 26.02.2014 г., в 73. СОУ с изучаване на чужди езици „Владислав Граматик” беше отбелязан „Деня на розовата фланелка”. 

heart

Малко преди деня на влюбените, 14.02, ние от Интеракт София Балкан към 73.СОУ решихме да зарадваме нашите съученици и да разнообразим един ден в училище, като заедно с наши приятели изобразим в двора на училище едно голямо сърце. Надяваме се да сме предизвикали много усмивки и да сме напомнили на нашите връстници за важността на това, да показват любовта си един към друг и да се отнасят по-добре един с друг.

На 13 и 14.02.2014г. на територията на 73 СОУ „Владислав Граматик“ се проведе благотворителен базар, организиран от БМЧК (Български Младежки Червен Кръст), с цел набиране на средства за инициативата „Топъл Обяд“. В акцията взеха участие ученици от 9,10 и 11 клас. В резултат на съпричастността на ученици, учители и родители, успя да се събере рекордната сума от 850 лева. Снимки от събитието

5_42Турнир по плуване – купата на София

5_42Успех на наши ученици на „Коледен математически турнир“

 

Почетният знак „Сърцето на София” за 2013 година е притежание на Елисавета Стефанова! Ето и останалите наградени: Носител на почетния знак „Сърцето на България” за 2013 – г-жа Маргарита Попова – Вицепрезидент на Република България. Носители на почетния знак „Сърцето на София” за 2013 година са: Борис Карадимчев – композитор, Ваня Костова – творец и музикант, Павлена Ненова – ученичка в XII клас на СМГ, Елисавета Стефанова – учител по математика в 73СОУ, Емилия Лазарова – директор на 2АЕГ „Томас Джеферсон”. Отзиви от наградата

5_42Награда на Ана Пейкова от Софийски математически турнир

 


2012-2013

Браво на победителите от 1. клас в Националното финално състезание /2013 г./ на Сдружението на българските начални учители!

 • Алекс Ангелов Борджиев – 1б
 • Венелин Станиславов Чипов – 1г
 • Виктория Веселинова Гергинова – 1в
 • Георги Каменов Чолов – 1г
 • Гергана Руменова Шик – 1а
 • Ивайла Юлий Минчева – 1б
 • Йоанна Ивайлова Божинова – 1б
 • Йоанна Кирилова Дудова – 1в
 • Мария Тодорова Талкова – 1г
 • Михаил Миленов Михайлов – 1г
 • Надя Василева Тончева – 1г
 • Рая Георгиева Мечкарова – 1г
 • Христо Христов Ненов – 1г

 Още снимки


На 9. май 2013 г., деня на Европа, в 73. СОУ “Владислав Граматик” се проведе ден на ученическото самоуправление. На този ден всички ученици от прогимназиален и гимназиален етап имаха възможността да застанат на местата на представители не само на педагогическия, но и на обслужващия персонал в училище и да погледнат на училищното ежедневие от съвсем различен ъгъл. Учениците проявиха най-голям интерес към длъжностите директор, помощник-директор и начален учител. Участието беше по желание.

Събитието бе отразено, както от организаторите, така и от медиите.

 Още снимки


На 20.04.2013г. в Кемпински хотел Зографски се проведе състезание по плуване за купа „Спринт“. Участвуваха 60 състезатели от 6 водещи клуба в София. отбора Калоян Маринков ученик от 3а клас на 73-то СОУ „Владислав Грамитик“ и на клуб „Спринт“, стана най-добре представилия се състезател с два златни медала (40м. гръб и 40 м. бруст) и два бронзови медала (40 м. свободен стил и щафета 4х20м. свободен стил).

Републикански шампионат по модерен петобой

На 28.04.2013г. в гр. Пазарджик се проведе държавно първенство по модерен петобой. Участвуваха над 170 състезатели от цялата страна. Калоян Маринков и Константин Петров ученици от 3а клас на 73-то СОУ „Владислав Грамитик“ се представиха отлично и завършиха на второ място (сребърен медал и купа) в крайното отборно класиране. Калоян Маринков завърши на второ място и в щафетната надпревара (3х25м. свободен стил и 3х 500м. бягане) със сребърен медал и купа.

СНИМКИ ОТ СЪСТЕЗАНИЯТА


Нашето представяне в Москва на най-престижния форум за математика и проектиране е класирано на 3 място в раздела „Математика и изкуство“, което е прекрасно постижение! Браво на Михаил Мухлов от 8а клас и госпожа Даниела Веселинова, които финализираха едногодишния труд на нашите представители Радина Гергьовска от 8а клас и Яна Гуляшка от 5в клас. Последните заедно с Михаил Мухлов и ръководител Елисавета Стефанова извоюваха класирането ни за Москва, довело до високата оценка при страхотна международна конкуренция и отличното представяне не само на 73.СОУ”Владислав Граматик”, но и на България!

Браво на нас!

Ели Стефанова

Снимки от събитието


Представяме Ви наградените ни картинки и колажи на конкурса за компютърни картини и колажи в Хасково 2013г.

Те са на Яна Гуляшка, Ана Пейкова, Гергана Пейкова и Николет Белитова от 5в клас и получиха групова награда за любимите ни паркетирания в стил Ешер.

Скъпи дечица, гордеем се с вас!

ГрамотаДипломПротокол от събитието
Ели Стефанова


Младежкият противопожарен отряд „МЛАД ОГНЕБОРЕЦ“ при 73. СОУ спечели I. място в районното състезание, проведено на 24.04.2013г. Отрядът на 73. СОУ победи отборите, участващи  от IV и VII район.

Т. Тодоров

На 17 и 18.04.2013 г. на родителските срещи преподавателите по изобразително изкуство Татяна Стоянова и Тихомир Тодоров направиха изложба – базар.

Творбите на ученици от 8, 9, 7 и 6 клас бяха продавани от ученичките Габриела от 6 „в’ и Мирела от 7 „в’ клас.
От талантливите творби на нашите ученици се събраха 380 лв. Средствата ще се използват от ръководството за предстоящия ремонт на кабинета по изобразително изкуство.
Благодарим на всички ученици за таланта и труда им, а на закупилите творбите, за благотворителния жест.
Преподаватели:
Татяна Стоянова
Тихомир Тодоров

Пореден успех!
Гергана Пейкова от 5в клас спечели престижното второ място в класацията на журито и във вота на публиката в международния конкурс за компютърна рисунка и колаж Бургас 2013. Показахме, че не само сме математици, но сме и истински творци!


Театрална работилница  „Die Gedanken sind frei“ („Мислите са свободни”)

На 13 април 2013 г. (събота) в 73-то СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик”, гр. София, се състоя театрално представление, включващо както ученици от нашето училище, така и таланти от Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов”, гр. Благоевград, и Езикова гимназия „Екзарх Йосиф I”, гр. Ловеч. Програмата беше изпълнена с най-различни изяви, като интерпретации по стихотворения, разиграване на скечове и изпълнение на няколко песни. Цялото събитие се проведе на немски език.

Групата от Благоевград представи интерпретации по стихотворения на всеизвестния немски поет Бертолт Брехт, с общото заглавие „Liebe und andere Verbrechen – Texte von Bertolt Brecht zu unserem Leben”  („Любов и други престъпления – текстове на Бертолт Брехт за нашия живот”). Кратките сценки подбудиха най-различни емоции  у зрителите. Всички ръкопляскаха бурно на благоевградските таланти.

Учениците от Ловеч ни очароваха със забавната пиеса „Schuss um Mitternacht” („Изстрел в полунощ”), написана от австрийката Паула Даниел.  Те бяха подготвили изключителни облекла, характеризиращи героите, и с помощта на звукови ефекти потопиха публиката в атмосферата на представлението. Удивиха ни с актьорските си качества и проницателния си хумор.

Програмата на 73-то училище с наименование „Von der Schönheit einer (un)möglichen Beziehung“  („За красотата на една (не)възможна връзка”) съдържаше музикални и хорови изпълнения и разнородни скечове.  Множеството песни забавляваха искрено публиката. Пламенната мелодия на пианото, цигулката и китарата разчувстваха цялата аудитория. Проникновените пиеси имаха комичен и философски характер.

Събитието приключи с шведска маса, подготвена като изненада от домакините. Почерпката беше придружена с увлекателни  разговори и много усмивки. Както учителите, така и учениците бяха доволни от резултата на взаимната им работа. Накрая всички се разделиха с надеждата, че отново ще се срещнат на някое също така вълнуващо мероприятие.

Участници в театралната работилница „Мислите са свободни” (2013)

Театрална група към Езикова гимназия „Академик Людмил Стоянов”, гр. Благоевград

Ръководители: г-жа Галина Адамова и г-жа Нели Иванова

 • Албина Томова
 • Анастасия Пейчева
 • Дейвид Иванов
 • Димитър Илиев
 • Елена Попова
 • Иван Кулин
 • Сияна Иванова
 • Славина Славева
 • Таня Кузмова
 • Цветелина Петрунова

Театрална група към Езикова гимназия „Йосиф Екзарх I”, гр. Ловеч

Ръководител: Ивайло Генов

 • Димитър Симеонов
 • Доротея Коева
 • Йоанна Генова
 • Йордан Йорданов
 • Мартин Николов
 • Радослав Колев
 • Стела Черкезова
 • Теодора Трухчева
 • Христи Петрова
 • Цветилена Гълъбинова

Театрална група към 73-то СОУ с преподаване на чужди езици „Владислав Граматик”, гр. София

Ръководители: г-жа Михаела Фрьомер и г-жа Милица Узунова

 • Александра Алексиева
 • Борис Янчев
 • Елена Коцева
 • Йоан Цанков
 • Кристияна Милева
 • Мартин Катеров
 • Персиана Аксентиева
 • Веселина Давидкова
 • Витолд Кацаров
 • Яница Филчева
 • Цветелина Топалова

Музика и аранжимент

 •  г-жа Илиана Игнатова (пиано)
 • Имануел О (пиано)
 • Любен Чешмеджиев (цигулка)
 • Витолд Кацаров (електрическа китара)
 • Организация на мероприятието

г-жа Михаела Фрьомер
г-жа Милица Узунова

 Лостика

 • г-н Ханс-Улрих Фрьомер
 • Карина Тошева
 • Яница Филчева

Подготовка и печат на сертификатите

 • Франциска Хубен (доброволка по програмата „kulturweit“)
 • г-жа Таня Стоянова (Преподавател по изобразително изкуство)

Фотография

 • Виктор Хаджийски
 • Пресиян Генчовски

Кетъринг

 • Александра Алексиева
 • Анна Каперска
 • Елена Коцева
 • Калина Цанкова
 • Карина Тошева
 • Любен Чешмеджиев
 • Мартин Катеров
 • Цветелина Топалова
 • Театрална рецензия
 • Анна Каперска
 • Калина Цанкова
 • г-жа Милица Узунова (редакция)

Превод

 • Александра Борисова
 • Франциска Хубен (редакция)
 • г-жа Милица Узунова (редакция)

 Плакат (презентация на резултатите)

 • Анна-Мария Русева
 • Елизабет Николова
 • Карина Тошева
 • Цвета Цанова
 • г-жа Милица Узунова

Как да стимулираме въображението на децата?

Елисавета Стефанова, 73. СОУ“Владислав Граматик“

В работата се споделя ентусиазмът на учениците от 5”б” клас на 73.СОУ”Владислав Граматик” – София  при стандартно поставена задача „Разгъвки на куб и паралелепипед”. Водещи в това преживяване са самите дечица, които подходиха много творчески и нестандартно и не само се заразиха от собствените си невероятни идеи, а спечелиха и мен. Заредиха много идеи, някой вече осъществиха и като видяха моя възторг – не спират с нови и нови идеи. Ще им дадем думата и ще видите, че освен добри математици, те са и страхотни артисти…(повече)

ВИДЕО от събитието


На провелото се в периода 31 март – 4 април 2013 г. в гр. Пловдив Държавно Индивидуално първенство по шахмат Надя Тончева от 1. г клас  зае първо място сред момичетата във възрастовата група до 8 г.(спечелилият 1. място има право да представлява България на световното първенство по шахмат през 2013 година).

 Още снимки

Повече информация можете да намерите на следните адреси:

http://www.chess-results.com/tnr96699.aspx?art=4&lan=1&wi=821

http://media.snimka.bg/s1/1931/030106084.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1931/030106103.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/1931/030106105.jpg?r=0


Елисавета Стефанова, учител по математика и ИТ в 73. СОУ „Владислав Граматик“, спечели престижното 2.място на първото национално състезание за ефективно използване на информационните технологии в общуването COMMUNIC@TE IT 2013, с доклада си “ Геометрията може да е много интересна и красива „.


Достойно представяне на националния кръг на олимпиадата по руски език, проведен на 23.03.23013г. в Дупница:

Илияна Бориславова Брайкова,  XII клас – Отличен 5,75

Валерия Цветанова Гетова,  IV група ( XI – XII клас) – 70 точки

Живана Валентинова Бояджиева, III група (IX – X клас) – 70 точки

ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС!


Отборът по тенис на маса – девойки 8-10 клас в състав:
Даниела Петкова 10а клас
Екатерина Каменова 10 в клас
Елица Лулчева 10а клас
Яница Филчева 10д клас
заеха 1. място на зонални ученически състезания и се класира за финали на градско първенство по Тенис на маса.

Същите са участнички и в секция „Тенис на маса“ по проект УСПЕХ.


В конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата” бяха наградени следните ученици от 73 СОУ:
1. Специална награда „Графика” – Яна Стоянова – 13 години
2. Второ място – Ива Славкова – 12 години
3. Трето място – Елинор Накова – 12 години

 Още снимки

Ръководители – Тихомир Тодоров и Татяна Стоянова


Нещата от живота

Едно интервю на младият състезател по снукър и ученик от 73. СОУ Георги Величков


Ученически игри – градско първенство

Отбор момчета 3. – 4. клас

 • II място – отборно – купа!
 • II място щафета 4х25м – сребърни медали:
 1. Мартин Осенски – 3″а“ клас
 2. Константин Петров – 3″а“ клас
 3. Калоян Маринков – 3″а“ клас
 4. Момчил Христов – 4″б“ клас

Индивидуално класиране:

Момчил Христов 4″б“ клас:

 • III място 25м свободен стил – бронзов медал
 • IV място 25м гръб

Калоян Маринков, бронзов медал, 25м, бруст.

Отбор момчета 5. – 7. клас

II място – отборно – купа!

I място златни медали щафета 4х50м свободен стил:

 1. Владимир Владов – 7″в“клас
 2. Борислав Владов – 6″а“ клас
 3. Мартин Петров – 6″д“ клас
 4. Димитър Вангелов – 7″г“ клас

Индивидуално класиране: Владимир Владов 7в клас:

 • I място златен медал – 50м бътерфлай
 • III място бронзов медал – 50м гръб

Димитър Вангелов 7″г“ клас:

 • I място златен медал – 50м свободен стил
 • IV място 50м гръб

Мими Виденова печели номинация за ИТ Мениджър на годината

На 13 декември 2012 г. се проведе церемонията „ИТ Мениджър на годината„. За пети пореден път бяха наградени най-успешните ръководители на информационни технологии в България. Събитието, което се организира от ICT Media и Клуба на ИТ мениджърите в България, цели да изтъкне важната роля на технологиите и екипите, които ги управляват.
В категория Ефективност номинирани бяха Мими Виденовапреподавател по Информатика и ИТ, 73 СОУ „Владислав Граматик“, Найден Неделчев, началник отдел „Информационна сигурност“ в Мобилтел ЕАД, Цветанка Георгиева, директор ИТ, ЧЕЗ България, и Цанка Петкова, директор „Информационно осигуряване“, ЗАД „Армеец“.
За втори път Мими Виденова печели номинация за ИТ Мениджър на годината. С нея тя се нареди рамо до рамо до директори и ИТ Мениджъри на престижни компании.
Номинацията е признание за българското училище и учител. Адмирации за г-жа Запрянова, която предложи Мими Виденова за престижните награди. Уважение към Клубът на Мениджърите, оценил по достойнство положения труд.
От 2012 г. Клубът на Мениджърите в България предприе нова инициатива насочена към образованието. На тазгодишната церемония бяха връчени стипендии на ученици с постижения в областта на точните науки. Наградите целят да мотивират развитието на младите хора с потенциал в областта на информационните технологии.
Повече за събитието можете да видите и прочетете тук:

http://bnt.bg/bg/news/view/90982/nagradi_it_menidjyr_na_godinata


На 1 декември 2012г. в 73. СОУ се проведе квалификация на учителите по следните теми:
1. Ученическо портфолио и проектно-базирано обучение – за прогимназиален и гимназиален етап.

Лектор: доц.Нели Димитрова от ДИУУ.

2. Нови методи в преподаването по БЕЛ и математика – за колегите от начален етап.

Лектори: доц. Вълкова и доц.Гарчева

В обучението участваха 40 колеги от нашето училище


11. турнир по плуване „Национален ученически шампионат за купата на кмета“

КЛАСИРАНЕ:

Индивидуално 3-4 клас- момчета

 Момчил  Христов – 4”б” клас

2-ро място – 25м свободен стил – сребърен медал

3-то място – 25м гръб – бронзов мдал

Щафета 4х25м свободен стил

I.Млад фехтовач на годината (2010г.) – момчета 2010 г. – възпитаник на ФК „Свечников”

II. Първо градско ученическо първенство по фехтовка за деца до 10 и 12 години, София, 27 март 2011 – Сабя, момчета до 10 г.,1. място
III. Държавно първенство – финал – момчета до 10 г., София 15.04.2011 г. – 3. място

IV. Градско първенство по фехтовка ( 6 май 2012г.) за деца до 11г. и до 13г. в зала Универсиада – Момчета до 11 г., сабя,1. място

V. Участие в турнира „Купа България“ за деца до 13 и15г., проведен на 27/28.10.2012г. в зала „София“

VI. Участие в Международен турнир по фехтовка „Сабята на Етрополски” за деца до 14 години на 9 ноември 2012 г. . в зала „София „

VII. Участие в международното състезание “Сабята на Етрополски”, кръг от Европейската купа за кадети, което се проведе на 10-11 ноември 2012 в зала “София“. Участвали 122-ма състезатели от седем страни-Австрия, Исландия, Румъния, Гърция, Сърбия, Турция и България


Георги Величков, ученик от 12. Г клас, взе участие в първия за България международен професионален турнир по снукър- Виктория България Опън. Турнирът се проведе от 15-ти до 18-ти ноември в столичен хотел и бе излъчван директно по телевизия Евроспорт.

Репортаж на BTV за събитието

Снимки на Георги Величков от състезанието


На 20 октомври 2012 г. Екоклубът отново се включи в общоградското мероприятие – създаване на Училищна гора над Драгалевци. Учениците от 6 и 7 клас засадиха три дръвчета


Започва двугодишен проект Building Cultural Bridge of Friendship по програма Коменски. Партньори на 73 СОУ са училища от Португалия, Полша, Гърция и Турция. Ще бъдат сформирани малки групи от учители и ученици, които ще работят по следните теми:

 • Народни обичаи и традиции
 • Народна музика
 • Народни танци
 • Национална кухня  и др.

Продуктите от тези дейности ще бъдат представяни в страните-партньори, като пътуванията се финансират от проекта. За повече информация и за включване в проекта се обръщайте към координатора г-жа Елизабет Бойдева – 219 каб.


Ученици от 73.СОУ взехa участие в „Нощта на учените – 2012г”.

Радина и Михаил от 8а клас и Жана от 8в клас ни представиха на престижния международен форум.

Показахме наши разработки. Оказа се, че примерът ни е много заразителен и по думите на академик Кендеров, директор на института по математика сме станали международно известни с паркетиращите си разработки в стил Ешер по проекта Фибуначи. Нашите творби са докладвани на няколко международни конференции, като имаме много последователи в страната и чужбина.

Ето част от най-новите ни творби.

Ентусиазмът ни е голям и имаме вълнуващо бъдеще!

Репортаж на TV7 от събитието

Ели Стефанова – учител по математика и информатика


МОН – РИО – Габрово, гр. Трявна, 16-17.06.2012г.

Първо национално състезание по природни науки (физика, химия и биология) на немски език

Участници: 21 отбора от България

Първо място по физика на немски език:

 

Александра Йорданова – 73. СОУ с преподаване на немски език “Владислав Граматик”

Катерина Генчева – 73. СОУ с преподаване на немски език “Владислав Граматик”

Стеа – Мария Митева – 91 НЕГ

Първа фаза – решаване на задачи на немски език

Втора фаза – устно представяне на отборите на немски език


Резултати от изпита Fit1 in Deutsch1 – IV  клас

С поздрави за доброто представяне

г-жа Благинова, г-жа Халиминска

Резултати от изпита Fit2 in Deutsch _ VI клас

С поздрави за доброто представяне

г-жа Благоева


Ученици от 73 СОУ „Владислав Граматик“ – София участваха в организираната в Кърджали Изложба на илюстрации по приказката „Минзухар“ на Петя Караколева.


Класирани на национален кръг на международното състезание лингвистично кенгуру 2012г.

 • Валентин Иванов Греченлиев – 4 клас, 200 точки
 • Димана Яворова Стефанова – 4 клас, 195 точки
 • Добрина Христова Енева – 4 клас, 195 точки
 • Мария Яворова Стефанова – 4 клас, 195 точки
 • Ния Цанкова Цветанова – 4 клас, 195 точки
 • Пламена Младенова Илиева – 3 клас, 195 точки
 • Лиза  Тровато-Монастра – 7 клас, 195 точки
 • Велиана Михайлова Халваджиева – 8 клас, 195 точки
 • Мария Милкова Милушева – 9 клас, 195 точки

За някои първокласници учебната година завърши със забележителен резултат по математика:

 • Здравко Георгиев Раев(1 а клас) – отлично представил се на Великденското математическо състезание – 1. място в София
 • Кристина Борисова Ценова(1. а клас) и Ралица Ивайлова Бялкова(1. в клас) – 50 т. (максимален брой) на Национално финално състезание, организирано от Сдружението на българските начални учители

Възпитаникът на ФЕХТОВАЛНА АКАДЕМИЯ ЕТРОПОЛСКИ и ученик от 73. СОУ – Симеон Бакалов се класира на трето място, като част от отбора на клуб „Свечников“, на държавното отборно първенство по фехтовка за деца до 15г., провело се в София на 13.05.2012г.


Ученици от 73 СОУ „Владислав Граматик“ се изявяват в различни сфери.

Някои от тях достигат върхове в дадено направление. Повод за гордост е, че нашият ученик Георги Величков е републикански шампион по снукър на България.

Повече информация

Алън Триг е едно от най-големите имена в световния снукър. Той е бивш професионален играч, който прекратява своята кариера поради няколко инцидента, но остава близо до любимата си игра като един от най-великите треньори.

Алън Триг е специален гост, както и участник на европейския шампионат по снукър, който се провежда в хотел „Принцес“ в София. В специално интервю той говори за миналото си, постиженията си и за любимото си място в България.

Повече информация